Ιστολόγιο για την ΣΤ' Τάξη. 5ο Δημοτικό Α.Ι. Ρέντη
Ημερολόγιο
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019
Γλώσσα : Ενότητα 2 : Κατοικία
Κλικ στην εικόνα για να μεταβείτε στην εφαρμογή
(Του Γιάννη Σουδία)
Τα επιρρήματα του τόπου
εξάσκηση στα αριθμητικά απο το in school (Κ. Τζωτζής)
Κλίση ουσιαστικών - Θηλυκά σε -ος ( λεωφόρος )
Κλίση ουσιαστικών - Προπαροξύτονα θηλυκά σε -η ( απόφαση )
Κλίση ουσιαστικών - Παροξύτονα θηλυκά σε -η ( πόλη ) απο το in school (Κ. Τζωρτζής)
ελλειπτικές προτάσεις απο το in school (Κ. Τζωτζής)
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019
Γλώσσα, Ιστορία : Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940
Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
1
2
3
4
5
Αέραααααα…
Άλλη μια βελονιά κι έτοιμοι!
Άντε, γυναίκες, να προλάβουμε
8
9
Η Ιστορία του Κώστα Κουκίδη (δραματοποίηση)
10
10
Ακολούθησαν τα χρόνια της Κατοχής, χρόνια δύσκολα.
11
12
Άρχισε η Αντίσταση του λαού μας.
13
12 Οκτωβρίου 1944, η πολυπόθητη λευτεριά
14
Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019
Ιστορία : Η οικονομική ζωή
Η οικονομία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας βασιζόταν στην αγροτική παραγωγή.
Οι αγρότες (κλικ) καλλιεργούσαν ένα μικρό κομμάτι γης και τα έσοδά τους από αυτό ήταν ελάχιστα. Συνήθως μάλιστα ήταν καταχρεωμένοι στους τσιφλικάδες (μεγαλογαιοκτήμονες).Οι κτηνοτρόφοι συχνά ήταν νομάδες .
Τα λίγα προϊόντα που τους περίσσευαν τα πουλούσαν στα παζάρια, ή στο εξωτερικό.
Με τις γεωγραφικές ανακαλύψεις του 15ου αιώνα (βλέπε ενότητα Α, κεφάλαιο 2) οι έμποροι της Ευρώπης δε χρειαζόταν να περνούν μέσα απ' την Οθωμανική αυτοκρατορία για να πηγαίνουν στην Ινδία ή στην Κίνα. Αυτό προκάλεσε την οικονομική παρακμή της.
Εμπορικοί δρόμοι πριν τις γεωγραφικές ανακαλύψεις Εμπορικοί δρόμοι μετά τις γεωγραφικές ανακαλύψεις
Στην παρακμή αυτή συνέβαλαν και δυο συνθήκες που υπέγραψε η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά από πολέμους με την Αυστρία και τη Ρωσία, στους οποίους ηττήθηκε.
Αυτές οι δυο συνθήκες, μαζί με τις Διομολογήσεις (κλικ), ευνόησαν το ελληνικό εμπόριο και συνέβαλαν στην οιονομική ανάπτυξη των Ελλήνων (κυρίως νησιωτών και Εκλλήνων του εξωτερικού) και στην ίδρυση σημαντικών Παροικιών.
Ελληνικές παροικίες στην Ευρώπη
|
Η οικονομική ανάπτυξη των παροικιών (κλικ) βελτίωσε τη θέση των Ελλήνων (ιδιαίτερα στο εξωτερικό) και ανέδειξε τους πλούσιους Έλληνες εμπόρους που στήριξαν τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821.
Ιστορία Στ΄, Ενότητα 2, Κεφάλαιο 5: Η οικονομική ζωή
Ιστορία Στ΄, Ενότητα 2, Κεφάλαιο 5: Η οικονομική ζωή
1.Ποια ήταν η οικονομία τους πρώτους αιώνες της τουρκικής κατάκτησης; Ποιες ήταν οι ασχολίες των σκλαβωμένων Ελλήνων;
2.Ποιοι ήταν οι λόγοι της παρακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας; Ποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση αυτή;
3.Ποιες συνθήκες ειρήνης υπέγραψαν οι Τούρκοι μετά τις ήττες τους από Αυστριακούς και Ρώσους; Τι προέβλεπαν οι συνθήκες αυτές; Πώς ωφέλησαν τους Έλληνες;
4.Σε ποιες περιοχές επέκτειναν τις δραστηριότητες τους οι Έλληνες εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες ειρήνης; Τι ήταν οι παροικίες; Πώς οργανώθηκε ο ελληνικός εμπορικός στόλος; Ποια ήταν τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα;
5.Η οικονομική άνθιση των Ελλήνων υπήρξε σημαντικός παράγοντας για την Επανάσταση του 1821. Δικαιολόγησε την άποψη αυτή.
Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019
Μαθηματικά : Πράξεις με μεικτές αριθμητικές παραστάσεις
Αριθμητική παράσταση είναι μια σειρά αριθμών που συνδέονται μεταξύ τους με τα σύμβολα των πράξεων.
Οι πράξεις στις αριθμητικές παραστάσεις γίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά με την εξής σειρά: Πρώτα γίνονται οι διαιρέσεις και οι πολλαπλασιασμοί και μετά οι προσθέσεις και οι αφαιρέσεις.
Αν στις αριθμητικές παραστάσεις υπάρχουν παρενθέσεις, κάνουμε πρώτα τις πράξεις που είναι μέσα στις παρενθέσεις και συνεχίζουμε με την ίδια σειρά.
Πηγή : Ταξίδι στη Γνώση
Ο τρόπος λύσης ενός προβλήματος μπορεί να εκφραστεί με την κατάλληλη αριθμητική παράσταση (με την αριθμητική παράσταση εκφράζουμε τη δομή του προβλήματος).
Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για on line ασκήσεις :
Την παρουσίαση δημιούργησε ο Γιάννης Φερεντίνος.
Ιστορία : Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων
Ερωτήματα
- Ποια ήταν η θέση και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την Τουρκοκρατία;
- Ποια ήταν η στάση των ορθόδοξων κληρικών απέναντι στην οθωμανική διοίκηση και κυριαρχία;
- Ποια ήταν η θέση και ο ρόλος των Φαναριωτών την περίοδο της Τουρκοκρατίας;
- Με βάση την Πηγή 2 του βιβλίου σας, πώς εκλέγονταν οι δημογέροντες (κλικ) και ποιες αρμοδιότητες είχαν; Με ποιες ονομασίες έμειναν γνωστοί στην Ιστορία;
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019
Ιστορία : Οι συνθήκες ζωής των υπόδουλων
Οι περιορισμοί στην καθημερινή ζωή ήταν πολλοί καθώς και οι διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών. Η πιο σημαντική διάκριση αφορούσε τη φορολογία που ήταν δυσβάσταχτη.
- Κεφαλικός φόρος (Χαράτσι) :
Πρόκειται για ατιμωτικό κεφαλικό φόρο, ο οποίος επιβλήθηκε από τους πρώτους χρόνους του Ισλαμισμού. Ήταν η αποζημίωση για την παραχώρηση του δικαιώματος να ζει κανείς (!) και να λατρεύει τον θεό του. Κάθε χριστιανός από το δωδέκατο έτος της ηλικίας του και μέχρι τον θάνατό του όφειλε να εξαγοράζει κάθε χρόνο την άδεια αυτή. Πλήρωνε τον φόρο και παραλάμβανε από τον εισπράκτορα την προσωπική του απόδειξη, η οποία λεγότανε χαράτσι. Η απόδειξη ήταν χάρτινη και είχε κάθε χρόνο διαφορετικό χρώμα, έφερε δε το εξής κείμενο
ο φέρων το παρόν έχει την άδειαν να φέρη επί έν έτος την κεφαλήν επί των ώμων του
- Φόρος εστίας
- Φόρος για τη χρήση της γης (΄Εγγειος)
- Δεκάτη :
Πρόκειται για φόρο επί της γεωργικής παραγωγής. Αντιστοιχούσε στο 10 % της συνολικής ετήσιας (ακαθάριστης) γεωργικής παραγωγής ενός τόπου.
Βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας |
Φόρος αίματος : Το παιδομάζωμα
Εκτός από τη δεκάτη σε είδος, κάθε πέντε και αργότερα κάθε τέσσερα χρόνια, οι υπόδουλοι Έλληνες απέδιδαν την αποκληθείσα από τον Babinger «ανθρώπινη δεκάτη» ή αλλιώς «δεκάτη του αίματος», το φοβερό παιδομάζωμα που στερούσε από το σκλαβωμένο γένος τους ανθούς και τις ελπίδες της ανάκαμψης του, αφού στρατολογούνταν για το σώμα των γενιτσάρων οι «από 15 έως 20 ετών καλλίμορφοι, αρτιμελείς και προς πόλεμον κατάλληλοι νέοι των απίστων», όπως διέτασσε το 1601 ο σουλτάνος τον μπεηλέρμπεη της Ρούμελης.
Ο επιφανής λόγιος Κωνσταντίνος Κούμας στο έργο του "Ιστορίαι των ανθρωπίνων πράξεων"(τόμος 12ος, Βιέννη 1832) διεκτραγωδώντας τα δεινά των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία σημειώνει:
«Εκ μέρους της εξουσίας δεν εδοκίμαζαν πολλά βάρη. Οι φόροι ήσαν μέτριοι και πολλαχού μετά το ετήσιον χαράτσιον μικρότατη ποσότης γροσιών ήτο το επίλοιπον δόσιμον. Αλλ' οι άγριοι Γενίτσαροι κατέτρωγαν τους πτωχούς Χριστιανούς ασπλάγχνως. Εζήτουν κρασιά, φαγητά, ενδύματα, αργύριον, στέλλοντες το ρινόμακτρόν των με δύο σφαιρίδια πιστόλας εγκομβωδεμένον. Τις ηδύνατο να αντισταθή εις τοιούτους απαιτητός; Πολλοί έπιπταν θύματα των Γιανιτσάρων ατιμωρητί εις τους δρόμους, διότι δεν ηδυνήθησαν να εκπληρώσωσι τα ζητήματά των"
Μπροστά στην οδυνηρή αυτή κατάσταση οι υπόδουλοι αναγκάζονταν, όταν δεν ήταν σε θέση να δώσουν όσα τους ζητούσαν, να φυγαδεύουν τα παιδιά τους, στα οποία ξεσπούσαν οι γενίτσαροι ή να μεταναστεύουν οι ίδιοι. Δεν έλειψαν όμως και ξεσηκωμοί, όπως το 1705 στη Νάουσα, που οι κάτοικοί της πήραν τα όπλα αρνούμενοι να ανταποκριθούν στο παιδομάζωμα. Σε έγγραφο του μπεηλέρμπεη της Ρούμελης προς τις τοπικές αρχές αναφέρεται:
«... οι άπιστοι κάτοικοι της ειρημένης πόλεως, επαναστατήσαντες και λέγοντες, ημείς δεν παραδίδομεν τους υιούς μας εις τους μουσουλμάνους, απετόλμησαν να φονεύσουν δημοσία και εν μέση σουλτανική οδώ, τον οιλιχτάρην μετά των δύο συνοδών του μουσουλμάνων, εν τέλει δε σχηματίσαντες συμμορίαν δι εκατόν και πλέον κακούργων, οι άπιστοι ούτοι φονείς και ίχοντες επικεφαλής τον αρματολόν Ζήσην Καραδήμον και τους δυο αυτού υιούς ύψωσαν την σημαίαν της ανταρσίας και διατρέχοντες ήδη τα όρη και τας πεδιάδας των καζάδων Βέροιας και Ναούσης μύρια διέπρατταν και εξακολουθούν να διαπράττουν κακουργήματα, ήτοι φόνους και ληστείας εις βάρος των μουσουλμάνων πιστών του Ισλάμ».
Το Παιδομάζωμα: του Νικολάου Γύζη. Το ένδυμα του Τούρκου (που είναι τεράστιος) είναι κόκκινο σαν το αίμα... |
Εξισλαμοί
Συχνά οι χριστιανοί υποχρεώνονταν να ασπαστούν τη μουσουλμανική θρησκεία. Όσοι δε δέχονταν θανατώνονταν. Οι νεομάρτυρες αυτοί τιμώνται απ' την εκκλησία μας ως άγιοι.
Στους εξισλαμισμούς αντιστάθηκαν και οδηγήθηκαν στο μαρτύριο απλοί άνθρωποι του λαού είτε γιατί αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν είτε γιατί μετά τον βίαιο εξισλαμισμό τους δεν δίστασαν να ομολογήσουν, να διακηρύξουν την πίστη τους στον Χριστό και να απαγχονισθούν ή αποκεφαλισθούν μετά από φρικτά βασανιστήρια. Άλλους τους κάρφωναν, τους τύφλωναν, τους έκοβαν τα αφτιά, τη μύτη, τους προκαλούσαν κακώσεις σε όλο το σώμα και τους οδηγούσαν σταδιακά στο θάνατο, χωρίς να κάμψουν το φρόνημα τους. Δεν έλειψαν όμως κι εκείνοι που ασπάσθηκαν τον μουσουλμανισμό για να προστατέψουν τις ιδιοκτησίες και άλλα συμφέροντα τους. Αυτοί επί το πλείστον προέρχονταν από τη βυζαντινή αριστοκρατία.
1.Τι ήταν το Φανάρι ; Ποιοι εγκαταστάθηκαν εκεί ; Ποιο ρόλο παίξανε μετά τον 17ο αιώνα οι Φαναριώτες;
2.Πώς ήταν η ζωή των σκλαβωμένων Ελλήνων;
3.Ποιοι ήταν οι φόροι που επέβαλαν οι Τούρκοι στους Έλληνες;
4.Τους πρώτους αιώνες οι Χριστιανοί αντιμετώπισαν πιο σκληρά μέτρα από τους φόρους. Ποια ήταν αυτά;
5.Βάλε τίτλους στις εικόνες.
6.Το Παιδομάζωμα
«Ανάθεμα σε, βασιλιά, και τρις ανάθεμά σε, με το κακό οπόκαμες,
και το κακό που κάνεις. Στέλνεις, δένεις τους γέροντας, τους πρώτους
τους παπάδες Να μάσης παιδομάζωμα, να κάμης γενιτσάρους. Κλαίν'
οι γοναίοι τα παιδιά, κ' οι αδελφές τ' αδέλφια, Κλαίγω κ' εγώ και καίγομαι και όσο θα ζω θα κλαίγω. Πέρσι πήραν τον γιόκα μου,
φέτο τον αδελφό μου». (Δημοτικό τραγούδι από την Ήπειρο) Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019
Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019
Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019
Ιστορία : Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου
Γ. Ζερβός
Ερωτήσεις
1. Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους; Τι ακολούθησε μετά την άλωση;2. Ποια ήταν η τύχη των Ιόνιων νησιών μετά την κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου από τους Οθωμανούς Τούρκους;
3. Ποια περίοδος ονομάζεται Τουρκοκρατία;
4. Γιατί οι δυο πρώτοι αιώνες της Τουρκοκρατίας ήταν οι δυσκολότεροι για τους υπόδουλους Έλληνες;
Πώς κατάφεραν οι Έλληνες να μην αφομοιωθούν με τους Τούρκους;
5. Πότε και με ποιον τρόπο βελτιώθηκε η θέση των υπόδουλων Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία;
6. Κάτω από ποιες συνθήκες ζούσαν οι Έλληνες των βενετοκρατούμενων περιοχών; Ποια προβλήματα αντιμετώπιζαν και πώς δρούσαν;
7. Πότε και γιατί βελτιώθηκε η θέση των Ελλήνων στις βενετοκρατούμενες περιοχές;
Την παρουσίαση δημιούργησε ο Kostas Maniatis.
Ιστολόγιο Δημοδιδάσκαλος
Την παρουσίαση δημιούργησε ο Σουδίας Γιάννης.
Μαθηματικά : Επανάληψη στις Ενότητες 1-7
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, 1ΩΣ 7 by Maria Mot on Scribd
Πηγή :Ιστολόγιο : Έκτη...και απίθανοι!
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019
ΦΥΣΙΚΗ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΕ12 : Ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας
Οι πηγές ενέργειας που δεν εξαντλούνται με τη χρήση, αλλά ανανεώνονται συνεχώς από μόνες τους λέγονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντίθετα, αυτές που τα αποθέματά τους θα τελειώσουν κάποια στιγμή ονομάζονται μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι κύριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
• Η αιολική ενέργεια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής αφού το κόστος παραγωγής πέφτει ραγδαία - γεγονός που την καθιστά ολοένα πιο ανταγωνιστική έναντι της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
• Η ηλιακή ενέργεια σήμερα είναι 90% φθηνότερη από ό,τι τη δεκαετία του 1970. Στα σπίτια που διαθέτουν ηλιακή οροφή μπορεί να παράγεται περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζονται ορισμένες ώρες της ημέρας, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να μεταπωλείται στις τοπικές εταιρείες ηλεκτρισμού.
• Η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να προέρχεται από σταθμούς παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, από τις παλίρροιες, ή από θαλάσσια κύματα.
• Η γεωθερμική ενέργεια έχει να κάνει με τη χρήση της θερμότητας της Γης για την παραγωγή ενέργειας. Οι αντλίες γεωθερμικής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού.
• Η ενέργεια από βιομάζα είναι η ενέργεια που προέρχεται από οργανική ύλη. Η ενέργεια που είναι για παράδειγμα αποθηκευμένη στα φυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας με πολλές διαφορετικές μεθόδους, όπως η αποσύνθεση, η καύση ή η αεριοποίηση.
• Η πυρηνική ενέργεια ενίοτε προωθείται ως τρόπος καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όμως το WWF υποστηρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καθώς επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος και παράγει απόβλητα υψηλής τοξικότητας.
Πηγή: wwf Ελλάς
ΠΗΓΗ: Φυσικά ΣΤ' τάξης
Παιχνίδια
κλικ
κλικ
κλικ
Την παρουσίαση δημιούργησε ο Χρήστος Χαρμπής.
Την παρουσίαση δημιούργησε ο Αρβανιτίδης Θεόδωρος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Ιστορία : Κεφάλαιο Δ2, Η βασιλεία του Γεώργιου Α- ο Χαρίλαος Τρικούπης
Athanasios Styliaras ...
-
κλικ ΕΡΤ Α.Ε. 1821 ο λογος (ΦΩΤΙΑ) του Παπαφλεσσα megasfilippos - KIBWTOS ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ - ΒΟΣΤΙΤΣΑ (26 Ἰαν.1821) ΑΝΔΡΕΑ...