Ημερολόγιο

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Ιστορία : Γ2 Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία

 
 
 
 
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-F114/744/4870,22247/
 



 
Οι Φιλικοί, μαζί με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη μαζεύτηκαν για να εκτιμήσουν την κατάσταση και αναλόγως να πράξουν.
Στη σύσκεψη αυτή(Ισμαήλι 7-10-1820) υπήρχαν διαφωνίες και εντάσεις για το αν θα πρέπει να ξεκινήσει η επανάσταση και από πού.




Λίγο αργότερα αποφασίστηκε και η έναρξη της Επανάστασης από τη Μολδοβλαχία. Οι λόγοι ήταν:

  • η διοίκηση της περιοχής βρισκόταν στα χέρια Φαναριωτών

  • σύμφωνα με συνθήκη(1812) οι Τούρκοι δε μπορούσαν να μπουν με στρατό σε αυτές τις περιοχές

  • ο Ελληνισμός της περιοχής ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση

  • οι Τούρκοι θα αναγκάζονταν να διασπάσουν τις δυνάμεις τους, στέλνοντας τμήματα του στρατού προς βορρά και έτσι θα ήταν πιο εύκολη η εξέγερση στην Πελοπόννησο

  • επίσης πάντα υπήρχε η ελπίδα ότι η Ρωσία θα βοηθούσε τον αγώνα των Ελλήνων

 Το Φεβρουάριο του 1821 λοιπόν ο Υψηλάντης πέρασε από τη Ρωσία στη Μολδαβία και έφτασε στην πρωτεύουσά της, το Ιάσιο, ξεκινώντας την Επανάσταση.
  



      Ο Υψηλάντης περνά τον ποταμό Προύθο.  

 


 
 Η σημαία της εξέγερσης του Υψηλάντη
 
 
 
 

Όμως δεν άρχισαν να φανούν οι πρώτες δυσκολίες. Ο τσάρος, που είχε την πρωτοβουλία στη συναψη της συνθήκης της Ιεράς Συμμαχίας (κλικ),  όχι μόνο δε βοήθησε αλλά επέτρεψε και στα τουρκικά στρατεύματα να περάσουν στις ηγεμονίες και τέλος διέγραψε και τον Υψηλάντη από τον κατάλογο των αξιωματικών. Επίσης ούτε οι ντόπιοι κάτοικοι βοήθησαν τον αγώνα, όπως πίστευαν οι Φιλικοί.
 
Τότε ο Υψηλάντης προχώρησε προς τα νότια μαζί με τους 2000 άνδρες που συγκέντρωσε. Στο Βουκουρέστι συγκρότησε τον Ιερό λόχο (κλικ) που αποτελούνταν από Έλληνες φοιτητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.


 

στολή Ιερολοχιτών

 

Οι δυσκολίες όμως έγιναν ακόμα εντονότερες όταν ο πατριάρχης αναγκάστηκε να αφορίσει τον Υψηλάντη και το κίνημά του γιατί φοβόταν αντίποινα από τους Τούρκους, πράγμα που άρχισε να γίνεται εντονότερο όσο κρατούσε η εξέγερση.



Έτσι οι Έλληνες με λίγες δυνάμεις, χωρίς βοήθεια έδωσαν την αποφασιστική μάχη στο Δραγατσάνι(2 Ιουνίου 1821), όπου οι περισσότεροι από τους Ιερολοχίτες (200 από τους 373) σκοτώθηκαν.



Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης παραδόθηκε στους Αυστριακούς, φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε μετά από 6 χρόνια(1827). Μάλιστα μετά από δύο μήνες πέθανε στη Βιέννη(1828), αφού η υγεία του είχε κλονιστεί. Σήμερα βρίσκεται εκεί ο τάφος του μεγάλου αυτού αξιωματικού.

Πηγή : Εγκύκλιος Παιδεία

 

 

Χάρτης με κίνηση με την πορεία του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία
http://users.sch.gr//ipap/Ellinikos%20Politismos/xartes/Ipsilantis.htm



Κάποιοι άλοι αγωνιστές (Γιωργάκης  Ολύμπιος με 350 άνδρες) κλείσθηκαν στη Μονή Σέκου, όπου αφού οι υπερασπιστές Έλληνες αντιμετώπισαν γενναία τους πολυάριθμους Τούρκους, στις 9 Σεπτεμβρίου 1821 ο Γιωργάκης Ολύμπιος μαζί με 11 πιστούς έβαλε φωτιά τα βαρέλια πυρίτιδας που υπήρχαν και ανατινάχτηκαν όλοι στον αέρα μαζί με τους Τούρκους που βρέθηκαν κοντά.


Έτσι η επανάσταση στη Μολδοβλαχία που κράτησε μόνο 7 μήνες είχε αυτή την τραγική κατάληξη, όμως είχε και τα θετικά της.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Παρά τα προβλήματα, την έλλειψη βοήθειας και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες, ο αγώνας δεν πήγε χαμένος. 

Οι επαναστάτες νικήθηκαν αλλά κατάφεραν: 
  • να διασπάσουν τις Οθωμανικές στρατιωτικές δυνάμεις 
  • να δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες επαναστάτες να αρχίσουν τον αγώνα στον ελλαδικό χώρο  
  • να γνωστοποιήσουν την επανάσταση σε όλη την Ευρώπη.

 Η προσφορά του Α. Υψηλάντη  είναι πολύτιμη και καθοριστική  στην απελευθέρωση του Έθνους.



 
 
 


 

  

Μαρία Μοτσάκου

 

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Γλώσσα : Ενότητα 6, Η ζωή σε άλλους τόπους : Ληρολογήματα



Λίμερικ ονομάζεται ένα είδος ποίησης, με χαρακτηριστικό, σύντομο, χιουμοριστικό περιεχόμενο μιας στροφής πέντε στίχων. Συνήθως ομοιοκαταληκτούν ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος στίχος και ο τρίτος με τον τέταρτο. Τα ποιήματα του είδους λίμερικ διηγούνται μια σύντομη ιστορία και καταλήγουν σε ένα αστείο. Δεν στοχεύουν σε κάποιο συγκεκριμένο νόημα ή μήνυμα αλλά στη ψυχαγωγία του αναγνώστη και στο ευχάριστο παιχνίδι με τις λέξεις. Στην Ελλάδα ο πρώτος που ασχολήθηκε με τα λίμερικ ήταν ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.



Για να δούμε πώς φτιάχνονται .

Α. Ο πρώτος στίχος μας παρουσιάζει ποιος είναι ο ήρωας της ποιητικής μας ιστορίας :
Ήτανε μια κοπέλα στην Προύσα

Β. Στο δεύτερο στίχο αποκαλύπτουμε μια συνήθεια, ιδιότητα του ήρωά μας ή μια αστεία παραξενιά του :
μισή μελαχρινή και μισή ρούσα


Γ. Στον τρίτο και στον τέταρτο στίχο έχουμε τις ενέργειες του ήρωά μας ή τις αντιδράσεις του περιβάλλοντός του. Μια σύντομη διασκεδαστική πλοκή για το ποίημα μας :
Με χρωματιστές κορδέλες

είχε δέσει τριάντα βδέλλες

Δ. Στο τελευταίο στίχο κλείνουμε με την ιστορία μας, συνήθως με μια παραλλαγή του πρώτου στίχου και προσπαθούμε να υπάρχει ομοιοκαταληξία :
και τις έβοσκε τριγύρω στην Προύσα 
 

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Ιστορία : Γ1 Η Φιλική Εταιρεία

 
Το Έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας


Το 19ο αιώνα είχε ωριμάσει η ιδέα της απελευθέρωσης
των Ελλήνων.

Στην Οδησσό της Ρωσίας(σήμερα της Ουκρανίας) το 1814 τρεις έμποροι αποφασίζουν μια μυστική οργάνωση που την ονομάζουν Φιλική Εταιρεία. (κλικ)
 

Ήταν ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Γιάννενα, ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο και ο Νικόλαος Σκουφάς από το Κομπότι της Άρτας.
  

 

Η Φιλική Εταιρεία λειτουργούσε σύμφωνα με τα

πρότυπα άλλων μυστικών οργανώσεων που δρούσαν στην Ευρώπη.
Τα μέλη της ήταν ολιγάριθμα, αλλά τις παραμονές της Επανάστασης του 21 αριθμούσαν αρκετές χιλιάδες. Οι 3 ιδρυτές της είχαν επηρεαστεί από τις φιλελεύθερες ιδέες που επικρατούσαν στην Ευρώπη και θέλησαν να οργανώσουν τον αγώνα για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

Έτσι αφού ορκίστηκαν πρώτα οι τρεις τους, στη συνέχεια άρχισαν να μυούν στο μυστικό της εταιρείας και στο σκοπό της (απελευθέρωση των Ελλήνων) ολοένα και περισσότερους Έλληνες. Οι πρώτοι που ορκίστηκαν ήταν οι κλέφτες και ακολούθησαν έμποροι, κληρικοί αλλά και απλοί άνδρες και γυναίκες.


Η μύηση όμως δε γινόταν φανερά, αλλά με απόλυτη μυστικότητα και με συγκεκριμένη ιεροτελεστία από τον ένα μυημένο στον άλλο και αφού πρώτα ήταν ο πρώτος σίγουρος για την αποφασιστικότητα του δεύτερου. 
(Πηγή Εγκύκλιος Παιδεία)

 


 
 
Οι Φιλικοί είχαν δικό τους μυστικό αλφάβητο και συνθηματικές φράσεις για να μπορούν να επικοινωνούν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να ανακαλυφθεί κάτι από τους Τούρκους, δική τους σφραγίδα, εμβλήματα και βεβαιωτικά έγγραφα για όσους γίνονταν μέλη στην Εταιρεία.
 


Οι Φιλικοί άφηναν να εννοείται ότι πίσω από την Εταιρεία βρισκόταν μια μεγάλη δύναμη - που οι περισσότεροι υπέθεταν ότι ήταν η Ρωσία, σαν ομόδοξη - και για να γίνει αποτελεσματικότερη η δράση της μεταφέρθηκε η έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.Οι Φιλικοί μετά την άρνηση του Καποδίστρια να γίνει αρχηγός της, απευθύνθηκαν στον Αλέξανδρο Υψηλάντη (κλικ), ο οποίος δέχτηκε με ενθουσιασμό και έγινε ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
 

 
 



 
 

Ιστορία : Κεφάλαιο Δ2, Η βασιλεία του Γεώργιου Α- ο Χαρίλαος Τρικούπης

                Athanasios Styliaras                                                    ...